
U.S. DEPARTMENT OF LABOR 

October 2, 2015 

Joel Sacks, Director 
Department of Labor and Industries 
Division of Occupational Safety and Health 
P. 0. Box 44001
Olympia, WA 98504-4001

Mr. Sacks: 

Occupational Safety and Health Administration 
300 Fifth Avenue, Suite 1280 

Seattle, Washington 98104 

Thank you for your letter in response to our request for a detailed analysis and comparison 
between Washington's fall protection standards and enforcement policies that apply to 
residential construction and the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) 
Compliance Guidance for Residential Construction (STD 03-1-002) and Subpart M of 29 CFR 
1926. We have completed our review of the Washington Division of Occupational Safety and 
Health (DOSH) State-Initiated Amendments to Chapter 296-155 WAC, Part C-1, Fall Protection 
Requirements for Construction (AO 06-08) and the associated comparative analysis. As you are 
aware, OSHA reinstated its original residential fall protection requirements in December 2010. 
Based on this review, Washington's foll protection requirements cannot be considered at least as 
effective as OSHA' s requirements. The specific areas of concern in which the State Plan's 
standard differs significantly from OSHA's policy and standard include Washington's system of 
trigger heights for requiring conventional fall protection; alternatives to conventional fall 
protection, such as the safety watch system and catch platforms; Washington's warning line 
criteria; and certain language in Washington's standard which may make the requirement to use 
fall protection ambiguous. 

Trigger Height: 

Washington's ten-foot trigger height for requiring conventional fall protection at WAC 296-155-
24611 is not at least as effective as OSHA's general six-foot trigger height in construction. 
OSHA acknowledges that Washington's general four-foot trigger height for most 
walking/working surfaces in WAC 296-155-24609 may be more protective than OSHA's six-foot 
rule. However, there are situations in which OSHA imposes a six-foot trigger height while 
Washington allows for a trigger height of ten feet, such as roofing work on low pitched roofs, 
leading edge work, or work on surfaces not meeting Washington's definition of a 
walking/working surface. While Washington's ten-foot trigger height is limited in application, it 
leaves Washington workers exposed to fall hazards where workers covered by OSHA 's 
standards would be protected. OSHA also would like to discuss the Washington definition of 
"Walking/working surface," so we can better understand how Washington addresses fall hazards 
on surfaces which are less than forty five inches in all directions. 



Alternatives to Conventional Fall Protection: 

Washington's fall protection requirements permit two alternatives to conventional fall protection 
that OSHA does not consider to be at least as effective as the federal standard. First, 
Washington's requirements appear to allow an exemption from conventional fall protection for 
certain short-term work (conducting repair work or servicing equipment) on low-sloped roofs if 
employers use a "safety watch system." OSHA's standard permits a safety monitor system in 
lieu of conventional fall protection for roofing work on low-sloped roofs 50 feet or less in width 
(29 CFR l 926.50l(b)(l 0)). However, for roofing work on low-sloped roofs greater than 50 feet 
wide, a warning line must be used in addition to a safety monitor system under the federal 
standard. OSHA also requires conventional fall protection for non-roofing activities on a low­
sloped roof unless this work is performed behind a warning line at least 15 feet from the edge. 
As such, OSHA does not consider Washington's "safety watch system" requirement to be at 
least as effective as the federal standard. 

Secondly, the Washington standard permits "catch platforms" as an alternative to conventional 
fall protection for leading edge work. The OSHA standard does not explicitly permit catch 
platforms. However, OSHA has issued interpretations that do permit catch platforms as long as 
they comply with the scaffolding requirements in 29 CFR Subpart L, including requirements 
related to strength and stability, such as the 4: I strength safety factor requirement in 29 CFR 
1926.45l(a)(l) (see, e.g., OSHA's April 10, 2001 letter to Dennis Vance and January 5, 2009 
Letter# 20080910-8622, available at www.osha.gov). Although Washington's standard at WAC 
296-155-23613(3) requires catch platforms to be at least 45 inches wide and equipped with
standard guardrails, it is unclear to OSHA whether Washington has established minimum
requirements for catch platform strength or stability.

Warning Line Criteria: 

Like OSHA, Washington permits employers to rely on a warning line system in certain 
circumstances, such as for low-sloped roofing, provided that the warning line is at least six feet 
from the edge and meets other minimum criteria. However, OSHA's standard further requires 
employers who rely on a warning line system for low-sloped roofing work to also use a safety 
monitor (29 CFR l 926.50l(b)(l 0)). In addition, the Washington standard differs from OSHA's 
in that it requires a warning line to have a minimum tensile strength of 200 pounds, while OSHA 
requires the warning rope, wire, or chain to have a minimum tensile strength of 500 pounds. 

Ambiguous Language: 

OSHA is concerned that conditional or ambiguous language in certain provisions of the 
Washington standard may make the requirement to use fall protection more subjective, or make 
the standard more difficult to enforce. For example, under WAC 296-l 5-24609(4)(d) for 
skylight requirements, protection is only required "whenever there is a danger of falling 
through." Similarly, under WAC 296-l 5-24609(5)(a)(i) for wall openings, fall protection is only 
required "when the height and placement ... is such that either a standard rail or intermediate 
rail will effectively reduce the danger of falling." Under WAC 296-16-24607(2) floor holes 
"into which persons can accidentally walk" must be guarded. OSHA is concerned that this 






