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Re: Request for Determination, Apprentices Indentured to Specific Trades 

Dear Ms. Moses: 

Thank you for your inquiry and for your interest in prevailing wage compliance. In your letter dated 
July 6, 20 II, you asked for a determination regarding the requirement to pay the full journey level 
wage to an apprentice when that apprentice is enrolled in a state certified training program other than 
the One which trains for the work being performed. 

More specifically, you asked whether an apprentice indentured to a Carpenters program may receive 
apprentice rate wages when performing work which specifically falls under the scope of work for 
Roofers. 

You are correct to cite RCW 39.12.021 regarding this question. The pertinent language of that statute 
is: 

Apprentice workers employed upon public works projects for whom an apprenticeship 
agreement has been registered and approved with the state apprenticeship council pursuant to 
chapter 49.04 RCW, must be paid at least the prevailing hourly rate/or an apprentice o/that 
trade. Any worker for whom an apprenticeship agreement has not been registered and 
approved by the state apprenticeship council shall be considered to be a fully qualified 
journey level worker, and, therefore, shall be paid at the prevailing hourly rate for journey 
level workers. [Emphasis added. J 

According to the terms ofRCW 39.12.021 as quoted above, if an apprentice worker performs work 
that is outside the scope of work for the trade for which the apprentice is registered, the apprentice 
will need to be paid the journey level wage rate for the other scope(s) of work. 

For example, if a worker were indentured into an apprenticeship program to learn how to be a 
Construction Laborer, that worker may be paid as a Laborer Apprentice instead of the higher journey 
level wage rate. If that same worker were to tie rebar, payment to the worker at the Laborer 
Apprentice rate would not be appropriate. Rather, the worker would be entitled to receive the journey 
level Ironworkers wage rate. 

http://apps.leg.wa.gov/RCW/default.aspx?cite=49.04
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This foregoing example is fairly straight forward. However, in the situation you describe, where the 
apprentice is enrolled in a Carpenters apprenticeship program, and performs some tasks that may be 
within the Roofers scope, the situation is not as clear. That is because the Carpenters scope of work 
includes some very narrow descriptions of work that are also covered by the Roofers scope of work. 
Both Carpenters and Roofers may "install metal roof decking . .. regardless of the fastening method, 
or what it is fastened to ... " [See WAC 296-127-01310, Carpenters.] Where this overlap is present, if 
the Carpenters apprentice performs this limited task, which is also included in the Roofers (WAC 
296-127-01370) and Ironworkers (WAC 296-127-01339) scopes of work, for prevailing wage 
purposes, the apprentice would still be regarded as working within the Carpenters apprentice scope of 
work, and compensated at the Carpenters apprenticeship wage rate. Ifthe same apprentice were to 
perform any other tasks which are included under the Roofers scope of work and not included in the 
Carpenters scope of work, the apprentice would need to be paid the journey level wage rate for 
Roofers rather than an apprentice wage rate. 

Applying this analysis to your specific situation, you will need to clearly identify the specific tasks to 
be performed by this apprentice on the job in order to determine whether there are any instances 
where the journey level wage for Roofers or other worker classification would be appropriate. 

Please note that prevailing wage scopes of work and apprenticeship standards' work processes do not 
clearly align. Regarding apprenticeship work processes, RCW 39.04.350 and RCW 39.12.055 
provide penalties for contractor/employer training agents who work apprentices out of their approved 
work process as stated in their standards of apprenticeship. Considering those statutes, it may be that 
although a carpenter apprentice is determined for prevailing wage purposes to be working under the 
Roofer scope, the apprenticeship program may, for their purposes, determine that the apprentice is 
working within the Carpenters apprenticeship work process scope as indicated in the approved 
standards of apprenticeship. This is an issue that would need to be addressed by the apprenticeship 
program, particularly with respect to their interim policy for implementing RCW 39.04.350 and 
RCW 39.12.055. 

This determination is based on the specific facts you provided and is consistent with prior prevailing 
wage determinations and the requirements of Labor & Industries' Apprenticeship Program. Ifthe 
facts change or are different from as stated, the answer may differ as well. 

J hope this provides the information you require. If! can be of further assistance, please let me know. 

Sincerely, 

L. Ann Selover 
Acting Industrial Statistician/Program Manager 
(360) 902-5330 
Sela235@Llli .wa.goy 

mailto:Pw1@lni.wa.gov

