
 
 

STATE OF WASHINGTON 
 

DEPARTMENT OF LABOR AND INDUSTRIES 
 

Prevailing Wage 

PO Box 44540  Olympia, Washington 98504-4540 
360/902-5335   Fax 360/902-5300 

 

May 30, 2008 

 

 

Robert A. Marshall, President 

M/D Control Systems, Inc. 

3306 N.W. 211
th

 Terrace 

Hillsboro, Oregon  97124-7197 

 

Dear Mr. Marshall: 

 

This letter is in response to your correspondence dated May 14, 2008, regarding your request for 

a Letter of Determination exempting your firm from prevailing wage requirements. 

 

Be advised that the Department of Labor and Industries cannot grant an exemption from the 

Public Works Act, also known as the “prevailing wage law”, which is a worker protection act.  

The department is directed to apply the law in ways that carry out its intent, which is to protect 

workers.  Thus, if workers are covered under the Act, the department cannot grant an exemption, 

nor may a worker waive their right to be paid the required prevailing rate of wage.  An employer 

can, however, perform work which is not covered under the Act and thus, not be required to pay 

prevailing wages to the workers performing such work. 

 

The determination below is based on the facts provided in your letter.  References to the Revised 

Code of Washington (RCW) and the Washington Administrative Code (WAC) are included.  

Again, this answer is based on a specific fact set.  A different set of facts may have a different 

answer. 

 

The principal statute involved in your question as to whether items fabricated solely in your 

Hillsboro, Oregon, shop are subject to the prevailing wage rates is RCW 39.12.020, and provides 

that: 
 

“The hourly wages to be paid to laborers, workers, or mechanics, upon all public 

works and under all public building service maintenance contracts of the state or 

any county, municipality or political subdivision created by its laws, shall be not 

less than the prevailing rate of wage for an hour's work in the same trade or 

occupation in the locality within the state where such labor is performed.  For a 

contract in excess of ten thousand dollars, a contractor required to pay the 

prevailing rate of wage shall post in a location readily visible to workers at the job 

site:  PROVIDED, That on road construction, sewer line, pipeline, transmission 

line, street, or alley improvement projects for which no field office is needed or 

established, a contractor may post the prevailing rate of wage statement at the 

contractor's local office, gravel crushing, concrete, or asphalt batch plant as long 

as the contractor provides a copy of the wage statement to any employee on 

request:  (Emphasis supplied.) 
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     (1) A copy of a statement of intent to pay prevailing wages approved by the 

industrial statistician of the department of labor and industries under 

RCW 39.12.040; and 

     (2) The address and telephone number of the industrial statistician of the 

department of labor and industries where a complaint or inquiry concerning 

prevailing wages may be made. 

     This chapter shall not apply to workers or other persons regularly employed by 

the state, or any county, municipality, or political subdivision created by its laws. 
 

[2007 c 169 § 1; 1989 c 12 § 7; 1982 c 130 § 1; 1981 c 46 § 1; 1967 ex.s. c 14 § 1; 1945 c 63 § 1; Rem. Supp. 

1945 § 10322-20.] 

 

It is quite clear that the prevailing rate of wage requirement of RCW 39.12.020 shown above, is 

only applicable to work performed within the state of Washington.  Be advised however, that if 

employees of your firm deliver these items that have been fabricated specifically for a public 

works project, i.e., non-standard items as defined by WAC 296-127-010(7)(a)(vi), your workers 

who drive the vehicle into Washington State are entitled to prevailing wages as prescribed in 

WAC 296-127-020(3).  Further, an Intent to Pay Prevailing Wage and Affidavit of Wages paid 

form must be filed for such covered work. 

 

In regards to the professional work you outline, workers from your firm who provide technical, 

professional support of the product(s) you have sold do not meet the definition of a laborer, 

worker, or mechanic as defined by RCW 39.12.020.  Thus, such work would not be covered 

under the statute. 

 

If you have any questions, please contact me either by e-mail at chrr235@lni.wa.gov or by 

telephone at 360-902-5334. 

 

Sincerely, 

 

 

 

Ramona Christensen-Russell 

Industrial Relations Specialist 

 

 

cc: David Soma, Industrial Statistician/Program Manager 

http://apps.leg.wa.gov/RCW/default.aspx?cite=39.12.040
mailto:235@lni.wa.gov

















