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PURPOSE:  

The purpose of this T/C is to clarify wiring that is permitted to be located in an elevator hoistway, machine/control 

room, or control space/room. The primary purpose of limiting wiring in elevator hoistways and equipment spaces, 

or rooms, is to protect worker safety. Minimizing the need for untrained personnel (non-elevator personnel) to 

enter elevator equipment spaces reduces the exposure to injury from moving and rotating machinery.  

ISSUE: 

There is some confusion as to what wiring may be introduced into an elevator hoistway or machine room, control 

room, control space, or machinery space. Wiring related only to the elevator operation and equipment is 

permitted to be in these spaces, rooms, or hoistways. For example, some would purport that since machine room 

illumination is for the elevator, it is permitted to traverse the hoistway to the machine or control room. This 

conclusion is erroneous and stretches the intent of prohibiting such wiring inside elevator spaces and hoistways.  

Note: Since rooms are not permitted in hoistways, the term room will refer to a machine or control room located 

outside the hoistway. 

BACKGROUND: 

NFPA 70-2020, Art. 620.37 is worded identical to A17.1/B44, 2.8.2.2, The two requirements state: 

“Only such electrical wiring, raceways, cables, coaxial wiring, and antennas used directly in connection with the 

elevator, including wiring for signals, for communication with the car, for lighting, heating, air conditioning, and 

ventilating the car, for fire detecting systems, for pit sump pumps, and for heating and lighting the hoistway and/or 

the machinery space, machine room, control space, or control room shall be permitted to be installed inside the 

hoistway, machinery space, machine room, control space, or control room.” 

This current language dates back several decades to the 1955 edition of A17.1. References to rooms and spaces 

were added in the 2005s edition to deal with the arrival of the MRL (Machine-Room-Less) configured equipment. 

The term “electrical wiring”…”used directly in connection with the elevator” is intended to relate only to such 

wiring that is required for operation of the elevator and its appurtenances such as signal fixtures, communication 

devices, etc. For many decades, industry practice has been that no other conduits, raceways, or unrelated 

equipment is permitted in the hoistway or elevator equipment rooms or spaces. 

It is recognized that the location of some non-elevator equipment may be necessary inside the elevator spaces. 

As an example, wiring for hoistway illumination is permitted when required by the building code for Fire Service 

Access Elevators. Sprinkler heads, smoke and heat detectors, sump pumps, illumination for overhead machinery 

spaces and pits are a few of the common instances where wiring is permitted in elevator equipment spaces. 

However, such wiring is limited from the point of entry to the hoistway or space that is necessary for connection 
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to the device(s) (i.e. detectors, light switches, luminaires, etc.). In such cases where non-elevator personnel 

need to enter a hoistway or room, they must be accompanied by elevator personnel. 

Example: One might believe that machine room lighting falls under the umbrella of “electrical wiring”, simply 

because it “relates” to an elevator or control room. Even though the level of illumination is set by the elevator 

code, the illumination pertains to the building space and technically is not required for “elevator operation”. The 

illumination is only necessary when maintenance, testing, or repair is carried out in these rooms on elevator 

equipment. Nevertheless, the elevator hoistway cannot be used as a chase (pass-through) for the 

machine/control room illumination wiring from a building service panel to the machine or control room. 

Other examples are similar in construct. In all cases, such wiring would only be considered for “existing” 

hoistways after the owner or elevator contractor submits a variance request to the department. The request must 

demonstrate why it is not feasible to run the conduit from a service panel to the machine room outside of the 

hoistway. Approval of such a request will not be based solely on the cost of running the raceway outside the 

hoistway or on the convenience of using the hoistway.  

Note: There will be no such variances granted for new construction. 

CONCLUSION  

If an elevator contractor does not provide, install, or maintain a component or system, the component or system shall not be 

installed in elevator equipment locations including the hoistway. 

Wiring that is permitted by NEC 620.37 or A17.1 2.8 such as fire detecting devices shall not have junction boxes in the hoistway. 

Pull boxes are acceptable. 

Variances will not be considered without providing a safer alternative than meeting the prescriptive requirements of the 

elevator code. 

The following matrix gives guidance as to when certain types of circuits and other equipment are allowed in hoistways and 

elevator equipment rooms and spaces. 

WIRING 

Item Governing Codes  
Permitted to be run 

in hoistway & 
rooms/spaces 

Comment 

Elevator control wiring A17.1/B44 

NFPA 70 
Yes Necessary for the operation of the elevator equipment 

Smoke (FAID) & heat detector 
wiring 

NFPA 72 

A17.1/B44 Yes 

Only to the extent necessary to connect the wiring to the 
device(s). Wiring should enter the hoistway or room at a 
location near the device. Using the hoistway as a chase 
is prohibited. 

Hoistway Lighting (other than 
pit or machinery space 
lighting) 

Building Code 
(IBC) 

 

Yes 
Only for Fire Service Access Elevators as required by 
the building code. 

Elevator power feeder wiring NFPA 70 

A17.1/B44 
No 

For existing building only! Where circumstances warrant, 
a variance will be considered. 

Machine/control room lighting 
circuit & receptacles 

NFPA 70 

A17.1/B44 
No 

Where it is deemed impractical to reach an overhead 
machine/control room without running the hoistway. AHJ 
approval is required. Where a service panel is planned 
for the installation, it is not permitted to run feeders to 
this panel through the hoistway without obtaining a 
variance from the department. 

Utilization Circuits NFPA 70 
No 
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Elevator car A/C unit NFPA 70 
Yes 

Typically, this will be connected in the machine or control 
room at the traveling cable. 

HVAC circuits (for control and 
machine rooms only) 

NFPA 70 
Yes 

Wire runs restricted to the extent necessary to connect 
the HVAC unit(s).  

Pit lighting & receptacles1 NFPA 70 

Yes 

Wire runs restricted to the extent necessary to connect 
the switches, luminaires, and receptacles. Where two or 
more cars share a common pit, all luminaires shall 
activate when any associated light switch is turned on. 

Communication Lines for the 
elevator car 

A17.1/B44 
Yes 

Phone lines may enter a hoistway at a midpoint junction 
box or to a machine/control room to be connected to a 
traveling cable. 

Security Systems 

(not supplied or maintained by 
the elevator company) 

Not addressed in 
code 

No 

Only that which is necessary to interface with the 
elevator controller may be located in a machine or 
control room or space. If the elevator company supplies 
the security system and maintains it, it may be located in 
the room or space as applicable. 

Transformers not provided by 
the elevator manufacturer 

Not addressed in 
code No 

Step up or step down power transformers not provided 
by the elevator installer must be located outside the 
space or room. 

PIPES 

Sprinkler pipes NFPA 13 

IBC 

A17.1/B44 

Yes When required by the building code 

See A17.1/B44, 2.8.3.3 

Restrictions apply. 

Steam & hot water pipes A17.1/B44 Yes See A17.1/B44, 2.8.3.1 & 2.8.3.1.1 

Restrictions apply 

Sump pump(s)  NFPA 70 
Yes 

Wire runs restricted to the extent necessary to connect 
the pump or single dedicated receptacle.  

Sump pump alarms and 
related controls  

Not addressed by 
code 

No With exception of the pump, alarms and related 
equipment is not permitted in hoistways or elevator 
equipment rooms/spaces 

Sump pump discharge lines A17.1/B44 

IBC 

Yes The pipe must run from the pump to the nearest point 
where it can exit the pit/hoistway. In some cases, this 
may be the ceiling at the bottom landing of the elevator. 
The discharge into another elevator room, space, or 
other hoistway is prohibited. 

Pipes conveying hazardous 
gases, vapors or liquids 

A17.1/B44 No See A17.1/B44, 2.8.3.4; not permitted in any situation.  

Roof drains A17.1/B44 Yes See A17.1/B44, 2.8.3.5 for limitations 

DUCTS 

Duct work A17.1/B44 Yes See A17.1/B44, 2.8.3.2. Restrictions apply. See also 
A17.1/B44 Handbook. 

Hoistway Vent Damper Motors 
& Related Disconnects 

IBC No  

Variance requests for situations not covered above shall be considered on a case-by-case basis. 

 

Gerald Brown 

Chief Elevator Inspector 

                                                 

1 Where a 120vac service panel is installed in an elevator equipment space or room, conduit from the panel to a pit or overhead space may be run 

inside the room to permit connection of the device(s). Where the machine room is overhead, pit lighting wiring may not be run down the hoistway. 


